Bezpieczne kawałki
Zapobiegaj zadławieniom
PODAWAJ BEZPIECZNE KAWAŁKI JEDZENIA
Podstawowe zasady stosuj przynajmniej do 4 urodzin dziecka.
- Koliste w przekroju produkty wielkości winogron czy pomidorków koktajlowych, przekrój wzdłuż w ćwiartki.
- Mniejsze koliste w przekroju produkty, np. borówki ugotowaną fasolę, rozgnieć lub pokrój w ćwiartki.
- Surową marchewkę zetrzyj na tarce lub pokrój na cienkie kawałki wielkości zapałek.
- Kiełbaski lub parówki pokrój wzdłuż na ćwiartki.
- Orzechy i pestki miel na drobno posiekaj.
- Gęste pasty orzechowe rozsmaruj cienko na pieczywie.
UWAGA!
Największe zagrożenie stanowią produkty owalne w przekroju, śliskie i/lub kruche. Nie podawaj dziecku twardych cukierków, popcornu, gumy do żucia , gumy rozpuszczalnej, pianek, żelków, kostek lodu!